Германското бизнес доверие регистрира повече от планирания спад през ноември

Данните на Ifo сочат, че индексът на бизнес климата спада за четвърти пореден месец

16:38 | 26 ноември 2018
Снимка: George Frey/Bloomberg
Снимка: George Frey/Bloomberg

Германското бизнес доверие регистрира неочаквано понижение през ноември, а това свидетелства за намаления оптимизъм на най-голямата икономика в еврозоната към прогнозите за растеж. Това пише Investor.bg.

Данни на базирания в Мюнхен икономически институт Ifo сочат, че индексът на бизнес климата спада за четвърти пореден месец, като се позиционира на ниво от 102 пункта. Това е под прогнозите на Ройтерс за стойности от 102,3 пункта.

Сравнявайки с октомври, индексът тогава е бил в размер на сезонно коригираните 102,9 пункта.

От Ifo твърдят, че компаниите ограничават оценките си за сегашната бизнес ситуация в Германия, а очакванията им за бъдещето също са песимистични. Тези, както и други индикатори, сочат за икономически ръст от най-много 0,3% през четвъртото тримесечие, което говори за охлаждане на германската икономика.

В областта на производството бизнес климатът отново се влошава. Единствено няколко производители все още очакват подобрение през идните шест месеца. По-отрицателните нагласи се отразиха и на индекса на услугите. Там обаче доставчиците ревизираха леко в посока нагоре оценката си за настоящата бизнес ситуация.

Осезаем спад на индекса се наблюдава и в сектора на строителството. След четири поредни месеца ръст той отчете остър спад през ноември отново заради недотам оптимистичните очаквания на бизнеса.

Още по темата прочетете в Investor.bg.