Единната европейска армия не е добра идея, заради Русия?

Висш британски военен заяви, че Русия е по-голяма заплаха от Ал Кайда и ИДИЛ

17:27 | 24 ноември 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Русия сега е безспорно по-голяма заплаха за сигурността на Великобритания и съюзниците ѝ от радикални ислямистки групировки като Ал Каида и "Ислямска държава", заяви шефът на генералния щаб на британските сухопътни сили генерал Марк Карлтън-Смит в интервю за в.The Daily Telegraph, цитирано от Investor.bg.

Британският генерал реагира скептично към предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на единни европейски въоръжени сили, както и към всяка друга инициатива, която по думите му би отслабила ефективността на НАТО. Опора на европейската сигурност е именно Северноатлантическият алианс, смята Карлтън-Смит.

Освен че представляват конвенционална военна заплаха, руснаците постоянно се стремят да подкопаят Запада с развиване на нови умения за водене на война в неконвенционални области като киберпространството и Космоса, заявява Карлтън-Смит в първото си интервю, откакто през юни встъпи в новата си длъжност. 

Великобритания и съюзниците ѝ не бива да стоят безучастни пред идващите от Русия заплахи и да ги оставят без отговор, заявява Карлтън-Смит.

"Най-важният отговор в обичайните видове въоръжение е да продължи укрепването на потенциала и съгласуваността на действията на НАТО", казва той.