Google влага милиони в нов център за данни в Дания

Освен това Google е решена на нови алтернативи за зелени инвестиции в Дания и оценява редица проекти

15:42 | 20 ноември 2018
Google влага милиони в нов център за данни в Дания

Американската интернет компания Google ще направи инвестиция в размер на 4,5 млрд. датски крони (690 млн. долара) в изграждането на нов център за данни във Фредериция, Дания, обяви датското звено на конгломерата, пише Investor.bg.

Освен това Google е решена на нови алтернативи за зелени инвестиции в Дания и оценява редица проекти, обяви компанията, без да разкрива имената на своите бизнес партньори в сферата.

Дания е дом на огромен сектор на вятърна енергия, който включва производителя на турбини Vestas Wind Systems, както и разработчика на вятърни паркове Orsted.

През септември Google оповести, че е подписала 10-годишна сделка за купуването на възобновяема енергия от три нови вятърни ферми, които се изграждат във Финландия и които ще захранват един от центровете ѝ за данни.

Новият център за данни във Фредериция ще разкрие между 150 и 200 работни места, след като бъде завършен през 2021 г., гласят плановете на компанията.

Миналата година Google купи друго място в Дания, в Аабенраа, в близост до центъра за данни, планиран от Apple. Facebook също има подобни намерения за Дания.