Ikea открива най-големия си магазин в световен мащаб във Филипините през 2020 г.

Площта на магазина ще се равнява на 150 баскетболни игрища

14:46 | 20 ноември 2018
Обновен: 14:53 | 20 ноември 2018
Комплексът Mall of Asia в Манила. Снимка: Hannah Reyes Morales/Bloomberg
Комплексът Mall of Asia в Манила. Снимка: Hannah Reyes Morales/Bloomberg

Шведската компания Ikea обяви, че ще отвори най-големия си магазин в световен мащаб във Филипините през 2020 г., като търговецът на мебели се фокусира на пазара в Азия. Ikea ще дебютира с магазин с площ 65 хил. кв. метра в Mall of Asia в столицата Манила, съобщава Bloomberg.

Пространството, което ще заема новият магазин, се равнява на над 150 баскетболни игрища, заяви директорът на подразделението на Ikea в Югоизточна Азия Кристиян Ройкяер. Повечето магазини на шведската фирма са с площ от около 35 хил. кв. метра.

Търговецът ще вложи 7 млрд. песос (134 млн. долара), за да изгради и оборудва магазина, както и да наеме нови служители. Магазинът ще е с капацитет за 9 хил. продукта, обяснява Ройкяер. Комплексът в Манила ще бъде на два етажа, ще има склад, съоръжение за онлайн търговия и кол център, който ще обслужва над 5 млн. домакинства. Компанията ще наеме 500 служители за магазина.

Филипините, където се очаква средната класа да харчи повече от тази в Италия до 2030 г., е с население от 105 млн. души. Икономиката на Филипините се увеличава с над 6% през последните 13 тримесечия, като растежът се поддържа от частното потребление, което съставлява голяма част от брутния вътрешен продукт на азиатската страна.

Най-голямата ритейл компания за мебели в света се разраства с бързи темпове в Азия. През август тя дебютира с 25 магазина в Индия. Преди седмица ръководството обяви, че ще отвори нов магазин в центъра на Токио в близост до метро станция през 2020 г.