Демократите подготвят мащабно разследване на бизнеса на Тръмп

Фокусът му ще е върху контактите на Trump Organization с чужди правителства и потенциалните връзки с Русия и Саудитска Арабия

15:28 | 19 ноември 2018
Обновен: 15:28 | 19 ноември 2018
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Бизнесът на президента на САЩ Доналд Тръмп ще попадне под обстойно разследване през следващата година. Демократическата партия планира да изпрати няколко призовки срещу Trump Organization, след като поеме контрола в Камарата на представителите на САЩ през януари. Целта е да се установи до колко американският президент е контактувал с настоящите директори и дали е обсъждал аспекти от бизнеса със синовете си Ерик и Доналд-младши, които поеха ръководството в компанията след ерата Тръмп, пише Bloomberg.

Демократите имат съмнения около контактите на Trump Organization с правителствата на чужди държави, потенциалните връзки с Русия и Саудитска Арабия и сделките с германската финансова институция Deutsche Bank.

“Знаем, че Deutsche Bank е свързана с пране на пари, като банката е единствената, която предоставя заеми на американския президент“, твърди Максин Уотърс, който се очаква да встъпи в длъжност като председател на Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите на САЩ. Най-голямата германска банка е предоставяла заеми на Тръмп в размер на милиони долара през последното десетилетие.

Тръмп обещава да отговори с реципрочни мерки, ако демократите предприемат подобни действия. Към момента федералните прокурори в Манхатън и местните и щатски власти в Ню Йорк разследват бизнес интересите на Тръмп.

Президентът на САЩ заяви, че няма да възпрепятства министъра на правосъдието Матю Уитакър, ако реши да ограничи разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за потенциалната руска намеса на президентските избори в страната през 2016 г. „Предоставих подробни отговори на запитванията на Мюлер“, заяви Тръмп пред Fox в неделя.

„Длъжни сме да използваме силата на призовките“, коментира членът на Комисията по транспорт и инфраструктура в Камарата на представителите на САЩ Джон Гаременди. Според него е необходимо да се разследва споразумението за лизинг на Trump Organization с Главната администрация за услуги за хотела на Тръмп във Вашингтон.

Демократите настояват да бъдат разкрити подробности за приходите на Trump Organization от чуждестранни правителства. Разследването ще бъде лично и политическо предизвикателство за Тръмп. Преди да спечели президентските избори той се хвалеше с успехите си в управлението на недвижими имоти, но отказва да публикува данъчните си декларации и често се противопоставя на намеренията на опонентите си за разследване на неговите бизнес практики. Преди година Тръмп заяви, че специалният прокурор Робърт Мюлер ще „прекрачи границата“, ако в разследването за руска намеса на изборите бъде включена Trump Organization.

Демократи от Комисията по сигурността в Камарата на представителите на САЩ попитаха през март дали близки до Кремъл руски граждани са се занимавали с пране на пари, след като са сключвали сделки с Trump Organization за придобиване на имоти. Също така членовете на комисията, които са от Демократическата партия, настояват да се предоставят записи от телефонни разговори между Тръмп и сина му Доналд.

„В исторически план финансите на Тръмп не са прозрачни, като все още има неразкрити въпроси относно източниците на личното и корпоративно финансиране на президента“, се посочва в доклад на демократите от март.