Турция настоява за международно разследване на убийството на Кашоги

Анкара ще представи събраните доказателства на международната общност, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу

11:59 | 15 ноември 2018
Обновен: 12:10 | 15 ноември 2018
Протестиращи държат снимка на Джамал Кашоги пред Белия дом във Вашингтон. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Протестиращи държат снимка на Джамал Кашоги пред Белия дом във Вашингтон. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Трябва да се проведе международно разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от Bloomberg.

Първоначално Турция не искаше да се стига до международен съд и се стремеше да работи съвместно със Саудитска Арабия. „Вече сме убедени, че международното разследване е задължително“, коментира Чавушоглу в турския парламент в сряда.

Преди няколко седмици Анкара отсъди, че външният саудитски прокурор не е спомогнал за развитието на разследването.

„Престъплението няма да бъде скрито. Турция не блъфира. Ще представим доказателства на международната общност“, категоричен е турският външен министър.

Хората, които изслушаха записа с убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, не вярват, че той уличава принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън в началото на тази седмица. Говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливодстта и развитието Омер Челик определи твърденията на Болтън като „изключително грешни“. Убийството не може да е изпълнено без поръчка от високите етажи на властта в Рияд, смята Челик.

Журналистът, който е критикувал управлението на Саудитска Арабия, е бил удушен в консулството на арабската страна в Истанбул, като впоследствие тялото му е било разчленено. Това постанови главният прокурор в Истанбул. Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман отрича да е замесен в убийството на Кашоги.