Битката за Брекзит е вече на Уестминстър

Паундът поскъпна при новините, че Великобритания и ЕС са съгласували проектоспоразумението за Брекзит

15:50 | 14 ноември 2018
Обновен: 16:00 | 14 ноември 2018
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Паундът поскъпна при новините, че Великобритания и ЕС са съгласували проектоспоразумението за Брекзит, с което потенциално се дава достатъчно време за подписването му и от двете страни. Въпреки това Тереза Мей трябва да прокара сделката през кабинета си, а след това тя трябва да се приеме и от парламента. Дейвид Мерит, Bloomberg, коментира темата в предаването "Bloomberg Daybreak: Middle East".

Най-накрая имаме договорено споразумение между Великобритания и преговарящите от ЕС, но не всичко е решено, коментира Мерит. Битката сега предстои на Уестминстър, където Тереза Мей ще трябва да прокара сделката през гласуване в кабинета, което не е сигурно.

Впоследствие дори още по-голям риск крие гласуването в Парламента.

Миналата вечер много министри излязоха в подкрепа, но много членове на парламента вече заявиха, че ще гласуват против тази сделка. И това е още преди да са прочели подробностите по нея, текстът на която е 500 страници, коментира журналистът. 

Проектоспоразумението не е одобрявано нито от твърдите застъпници за излизане от ЕС, поради опасения за обвързаност към блока, нито от подкрепящите оставането.

Следователно опитвайки се да постигне компромис, какъвто тя целеше през цялото време, Мей рискува да не зарадва никого.

Възможно е в резултат да се увеличат шансовете за оспорване на лидерството на министър-председателя, провеждане на втори референдум, както и за предсрочни парламентарни избори.

За момента правителството е доста твърдо в позицията си, че няма да има втори референдум, каза Мерит, прогнозирайки много бурен период в следващите няколко месеца във връзка с Брекзит.

Целия коментар чуйте във видеото.