Германия прави вложения в размер на 3 млрд. евро в изкуствен интелект

Сумата ще бъде изразходена до 2025 г. за „изкуствен интелект, създаден в Германия"

13:51 | 14 ноември 2018
Германия прави вложения в размер на 3 млрд. евро в изкуствен интелект

Правителството на Германия е предвидило средства в размер на 3 млрд. eвро с цел изследвания и усъвършенстване на изкуствен интелект, докато страната се опитва да ограничи пропастта в софтуерните нововъведения между нея, САЩ и Азия, пише Investor.bg.

В документ, разгледан от информационна агенция „Ройтерс“, се споменава, че сумата ще бъде изразходена до 2025 г. за „изкуствен интелект, създаден в Германия“.

Мярката демонстрира загрижеността на Берлин за предизвикателствата, които дигиталните технологии и изкуственият интелект осигуряват на традиционните индустрии в страната, ориентирани към износа.

Документът се позовава и на „социалната политика и работната сила“ като сегменти на изкуствения интелект, което отразява тревогите на Германия за съхраняване на личните данни и начина, по който подобна технологична промяна може да актуализира настоящите социални стереотипи.

„Искаме да промотираме използването на приложения с изкуствен интелект от бизнеса“, гласи документът. „Но една технология с толкова голямо влияние като изкуствения интелект... може да бъде вкарана в рамка, която защитава фундаменталните социални ценности и индивидуалните права“.