Зеехофер се оттегля като лидер на ХСС заради регионалния вот

Той ще остане министър на вътрешните работи

17:42 | 12 ноември 2018
Обновен: 17:46 | 12 ноември 2018
Снимка Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка Krisztian Bocsi/Bloomberg

Хорст Зеехофер ще се оттегли от председателския си пост в Християнсоциалния съюз (ХСС), който е част от Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, съобщава Bloomberg.

Зеехофер, който планира да остане министър на вътрешните работи, създаде сериозни сътресения в ХДС през лятото, когато се обяви против мигрантската политика на Меркел. ХСС отчете най-слабите си изборни резултати от 1950 г. насам на регионалните избори в Бавария, като част от предишните гласоподаватели на партията се ориентираха към „Зелените“ или крайно дясната „Алтернатива за Германия“.

„Промяната е част от живота“, коментира Зеехофер пред репортери в понеделник в източногерманския град Бауцен, където посети полицейските управления. Той обясни, че тази седмица ще обяви кога точно ще напусне поста си.

Преди няколко седмици Меркел съобщи, че се оттегля като председател на ХДС. Битката за ново лидерство в най-голямата политическа формация в Германия е част от големите промени на политическата сцена в страната след федералните избори през 2017 г. Тогава традиционните партии отчетоха рекордно слаби резултати, а популистката партия „Алтернатива за Германия“ влезе в парламента като най-голямата опозиция.

Зеехофер е твърдо решен да отстъпи председателското си място в ХСС, което заема от 2008 г. Начело на партията ще застане 51-годишният Маркус Сьодер, като понастоящем той е министър-председател на германската провинция Бавария.