Общественото недоволство в Русия нараства заради пенсионната реформа

Три четвърти от протестите в страната са предизвикани от социално-икономически фактори, отбелязва Центърът за политически и икономичски реформи в Москва

16:02 | 8 ноември 2018
Обновен: 16:16 | 8 ноември 2018
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

През третото тримесечие на 2018 г. протестите в Русия са били 3 пъти повече спрямо същия период на предходната година. Недоволството сред обществото в страната нараства заради намеренията на руското правителство да увеличи пенсионната възраст, пише Bloomberg, като се позовава на проучване на базирания в Москва Център за политически и икономически реформи, публикувано в четвъртък.

Три четвърти от протестните действия са били провокирани от социално-икономически фактори. 47% от демонстрациите, чийто общ брой е 1174, са били насочени срещу предвидената пенсионна реформа. 16% от протестите са били по политически причини.

В голяма част от демонстрациите са се включвали под 100 души, като почти всяка от тях е имала разрешение от властите за провеждане.

Най-голям брой протести са били организирани от Комунистическата партия, като на второ място се нареждат опозиционните формации около политическия активист Алексей Навални, сочи докладът на руския институт. Центърът за политически и икономически реформи базира статистиката си на публикации в медии и други източници.

Планът на руското правителство да увеличи пенсионната възраст доведе до сериозен спад на общественото доверие към президента Владимир Путин. Руският президент направи някои промени спрямо първоначалното предложение за пенсионна реформа, но основните елементи бяха приети в края на есента.

„Вероятно протестите срещу пенсионната реформа няма да се разрастват през следващите месеци“, прогнозира заместник-директорът на Центъра за политически и икономически реформи Алексей Макаркин. „Едно е сигурно. Обществото в Русия придоби опит по време на протестите, така че ще има силни реакции при несправедливи действия на Кремъл“, обяснява Макаркин.