Виетнам ще е домакин на Гран При от Формула 1 в опит да привлече повече туристи

Правителството разчита на развитието на туризма за поддържането на икономически растеж

12:46 | 7 ноември 2018
Обновен: 12:54 | 7 ноември 2018
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Виетнам планира да бъде домакин на Гран При от Формула 1 през 2020 г., тъй като правителството се стреми да засили развитието на туризма, който да се превърне в основен двигател на икономическия растеж на страната, съобщава Bloomberg.

Събитието ще се проведе през април 2020 г. на отсечка дълга 5.565 километра, поясняват в официално изявление от Формула 1. По този начин виетнамската столица ще направи своя дебют като домакин на Гран При.

Виетнамското правителство се стреми да привлече повече чуждестранни туристи, за да ограничи зависимостта на азиатската страна от износа. Очаква се чуждестранните туристи да се увеличат с 30% до около 16 млн. през 2018 г. Властите в Ханой прогнозират, че туристическият сектор ще отговаря за 8% от брутния вътрешен продукт на страната през тази година, а през 2020 г. делът ще достигне 10%.

Виетнамският конгломерат Vingroup ще създаде дружеството Vietnam Gran Prix с начален капитал от 1 трлн. виетнамски донга (42.9 млн. долара) за домакинството на спортното събитие, пише виетнамският новинарски сайт Tri Thuc Tre, позовавайки се на изявление на Народната комисия в Ханой. Дружеството ще бъде подразделение на автомобилната компания VinFast, която е собственост на Vingroup.

„Vingroup желае състезанието да се проведе в Ханой, тъй като това би довело до създаването на нови работни места, подобряването на инфраструктурата във виетнамската столица, като е възможно то да спомогне за провеждането и на други големи събития в страната“, коментира изпълнителният директор и вицепрезидент на Vingroup Нгуйен Виет Куанг.

Правителството очаква финансиране за домакинството от частни компании на стойност 200 млн. долара. Ханой създаде фонд за развитието на туризма, който ще подпомага туристическите агенции в сферата на маркетинга и обучението на служители. Също така ще се насочват средства за инвестиции в пътища, мостове и разширяване на летища.