Ердоган изисква информация за възможни поръчители на убийството на Кашоги

Кой точно поръча убийството на Джамал Кашоги? Турският президент иска отговор от Саудитска Арабия: Главният прокурор на Кралството трябва да пътува до Турция.

12:08 | 28 октомври 2018
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Три седмици след изчезването на журналиста Джамал Кашоги, точните обстоятелства на смъртта остават неясни. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече оповести, че Саудитска Арабия изпраща своя генерален прокурор в Турция. Следователно той трябва да се срещне с турския си колега, който разследва убийството на журналиста в Истанбулското консулство на кралството, пише германската медия Spiegel.de.

Аферата на "Кашоги" "не е тривиален случай", каза Ердоган пред членовете на партията си. Рияд трябва да изясни кой е издал заповедта за деянието. Освен това трябва да се разкрие къде е тялото на Кашоги. Ердоган говори за "политическо убийство". Турските следователи изхождат от това, че наемен убиец от Саудитска Арабия е убил критичния журналист на 2 октомври в консулството в Истанбул.

Дисидентът Джамал Кашоги отиде в консулството в началото на октомври, за да вземе документите за планираната си сватба там. След това изчезна. В четвъртък прокуратурата в Саудитска Арабия първо обясни, че журналистът е умишлено убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул в началото на октомври. Преди това Саудитска Арабия твърдеше, че Кашоги е бил убит по невнимание при "юмручна борба" в консулството. Правосъдието в Саудитска Арабия се счита за независимо.

Германският канцлер Ангела Меркел наскоро призова саудитския крал Салман в телефонен разговор да изясни случая и заплаши с международни санкции. В светлината на текущото развитие Германия е готова да предприеме "подходящи мерки" заедно с международни партньори, продължи Меркел без допълнително обяснение.

Русия обаче не се съмнява в представянето на Саудитска Арабия. Никой няма да има причина да не вярва на официалните изявления на саудитския крал Салман, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. - Останалото е въпрос на разследване. Според сведения на Кремъл смъртта на журналиста също е била обект на телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и крал Салман. Саудитска Арабия обясни стъпките за изясняване на случая.