Китай спира доставките на петрол от Иран

Енергийните компании Sinopec и CNPC се опасяват от негативен ефект от санкциите на САЩ върху Техеран

17:13 | 24 октомври 2018
Обновен: 17:13 | 24 октомври 2018
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските държавни енергийни компании Sinopec Group и China National Petroleum Corp (CNPC) не са направили никакви заявки за доставка на петрол от Иран през ноември поради опасения от предстоящите американски санкции, които трябва да влязат в сила в началото на следващия месец, съобщава Investor.bg, като се позовава на Ройтерес.

Очаква се на 4 ноември наказателните мерки на Вашингтон да ударят износа на ирански петрол, а идеята им е да принудят Техеран да се откаже от своята ядрена програма.

Иран е третият по големина износител на петрол в Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), а Китай е неговият най-голям купувач.

Sinopec и CNPC са пропуснали заявки за доставки през ноември, тъй като остава неясно дали китайските компании ще могат да се възползват от някакви отстъпки след активирането на санкциите.

„Без яснота относно ползите и вредите от американските санкции никоя компания няма да рискува да купува петрол от Иран през ноември“, смята един от източниците, отказал да бъде назован.

За момента двете китайски компании отказват да дадат коментар.

Решението на Sinopec и CNPC е взето след двете визити на американски представители в Китай през юни и септември.

По време на срещите с ръководството на китайските петролни компании представителите от САЩ, сред които беше и помощник-секретарят в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън, посъветваха Китай да прекрати доставките на петрол от Иран от ноември заради очакваните санкции.

Само през този месец Иран е изпратил посредством танкери на National Iranian Tanker Company безпрецедентно количество петрол към Китай, показват данни на Refinitiv Eikon.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.