Печалбата на Ryanair спада със 7% заради пилотските стачки

Авиокомпанията понижи прогнозата си за годишна печалба с 12%

13:48 | 22 октомври 2018
Обновен: 13:49 | 22 октомври 2018
Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg
Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Нискобюджетната компания Ryanair отчете 7-процентен спад на печалбата за ключовия сезон април-септември в понеделник, позовавайки се на по-високите разходи за горива и по-слабите резервации заради стачките. Според компанията кратките маршрути в Европа няма да се представят силно и през зимата, съобщава Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Преди три седмици Ryanair понижи прогнозата си за годишната си печалба с 12% и предупреди, че нещата ще се влошат, ако последната вълна от стачки на пилотите и кабинния екипаж в Европа продължи да засяга трафика и резервациите.

Най-големият нискобюджетен превозвач в Европа изпитва трудности в отношенията си с екипа си, откакто склони да признае профсъюзите за пръв път миналия декември. Компанията изрази надежда, че ще финализира още споразумения с профсъюза през следващите месеци.

Акциите на Ryanair, която отчита и растящите цени на горивата, в петък затвориха на цена от 11,51 евро, което е с 20% по-малко от стойността им преди три месеца и с 40% под пика им от 19,39 евро през август миналата година, преди да започнат проблемите с екипажа.

Ryanair, която традиционно изкарва по-голямата част от печалбата си през лятото, отчете печалба от 1,2 млрд. евро през шестте месеца до 30 септември. Тя потвърди годишната си прогноза за между 1,1 и 1,2 млрд. евро.

Това би представлявало спад от 17-24% спрямо рекордната печалба след данъците от 1,45 млрд. евро, отчетена за последната финансова година, приключила на 31 март.

Анкета сред над 10 анализатори, изготвена от Ryanair преди резултатите, сочеше средна прогноза за печалба от 1,127 млрд. евро за годината и 1,175 млрд. евро за шестте месеца до 30 септември.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.