Stena Line: Липсата на сделка за Brexit ще се отрази на доставките на храна

Според транспортния оператор е невъзможно да се поддържат сегашните нива на търговия без сделка за Brexit

11:04 | 19 октомври 2018
Обновен: 11:04 | 19 октомври 2018
Ферибот на Stena Line на пристанището в Ротердам. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Ферибот на Stena Line на пристанището в Ротердам. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Липсата на сделка за Brexit ще се отрази негативно на доставките на храна, предупреждават от оператора на фериботни превози Stena Line. Безпокойството на пристанищата е голямо, коментира старши директорът на комуникационния отдел в Stena Line Иън Хамптън, цитиран от BBC.

Stena Line е най-голямата транспортна компания, оперираща с фериботи, в Ирландско море, като притежава 3 пристанища във Великобритания. Британското правителство съобщи, че преговаря за утвърждаването на двустранни икономически отношения с Европейския съюз (ЕС), за да се запази свободната търговия.

Има вероятност глобалният транспортен оператор да прекрати услугите си от и за Великобритания след Brexit, смята Хамптън. „Притеснява ни неизвестното, няма как да предвидим конкретните последствия“, отбелязва той.

Според него е много вероятно след Brexit голяма част от фирмите в бранша да не преминават през Острова към страните от ЕС. Без сделка за Brexit проверките на границата между Северна Ирландия и Великобритания ще са обстойни, което ще доведе до закъснения на доставките, казва още Хамптън.

Той настоява властите в Лондон да обявят предварително какво документация ще е необходима за международна търговия, ако преговорите между ЕС и Обединеното кралство завършат без сделка. В противен случай това би се отразило негативно на различни доставки, включително и на хранителни продукти.

Stena притежава британските пристанища Holyhead, Fishguard и Cairnryan, като превозва над 7 млн. пътници и 2 млн. контейнера с продукти от и за Великобритания годишно.

„Много трудно ще запазим сегашните нива на търговски обмен след Brexit”, коментира говорител на британското правителство. „Поради тази причина се стремим да запазим икономическите си отношения с Брюксел“, споделя той.