Ръстът на цените на жилища във Великобритания се забавя

Купувачите в страната намаляват заради Brexit, показва изследването на Британската статистическа служба

13:20 | 18 октомври 2018
Обновен: 13:22 | 18 октомври 2018
Лондон, Великобритания. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Лондон, Великобритания. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с най-бавния си темп от пет години през август, тъй като предстоящото излизане на страната от Европейския съюз обезкуражава купувачите, съобщава Investor.bg, като се позовава на Bloomberg.

Средната цена на имотите е била 232 797 паунда (306 хил. долара), сочат данните на Британската статистическа служба. Това е само с 3,2% повече спрямо същия период на миналата година и най-слабият растеж от август 2013 г. Цените в Лондон са намалели с 0,2% след стагнацията в последните шест месеца.

Имотният пазар във Великобритания и особено в столицата отслабва в последните години, тъй като ръстът на заплатите не успява да догони повишаването на цените, а това поставя собствеността на жилищата извън възможностите на много британци.

Тъй като премиерът Тереза Мей може да не успее да постигне споразумение преди официалната дата за излизането на Великобритания от ЕС, настроенията се влошават още повече, тъй като купувачите изчакват да получат яснота за бъдещите отношения с най-големия търговски партньор на страната.

Пазарът ще остане „вял“ в идните месеци, а слабото представяне в Лондон и Югоизточна Англия ще повлече надолу данните като цяло, съобщава компанията EY Item Club. Тя очаква цените на  жилищата да нараснат само с около 2,5% тази и идната година, тъй като пазарът остава тежък за купувачите, а Английската централна банка (АЦБ) започва да повишава лихвите.

Още подобни новини може да четете в Investor.bg.