Шансовете за нов референдум за Brexit са 50-50, смята Тони Блеър

Според бившия премиер на Великобритания Brexit ще има негативно въздействие върху икономиката

13:58 | 11 октомври 2018
Обновен: 14:01 | 11 октомври 2018
Бившият министър-председател на Великобритания Тони Блеър. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Бившият министър-председател на Великобритания Тони Блеър. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че има 50 на 50 шансове да се проведе нов референдум за Brexit, тъй като министър-председателят Тереза Мей едва ли ще осигури мнозинство за приемането на плановете ѝ в парламента, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Ройтерс.

„Каквото и да предложи Brexit днес, това ще  доведе до значителни икономически щети", заяви Блеър, който бе министър-председател от 1997 до 2007 г.

„Все още вярвам, че е възможно процесът да бъде спрян, мисля, че няма парламентарно мнозинство за каквото и да е предложение, което премиерът иска да внесе", каза Блеър, добавяйки, че иска и се надява на втори референдум.

По-малко от шест месеца преди планираното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз има все още много малко яснота за това как петата по големина икономика в света и нейният престижен международен финансов център ще търгуват с ЕС след  Brexit.

Май се опитва да сключи сделка, но е налице несигурност дали тя може да „я продаде вкъщи“, където ще се нуждае от одобрение от британския парламент.

Блеър твърди, че европейските регулатори няма да искат центърът на европейските финансида бъде извън тяхната орбита, така че във финансовия сектор ще бъдат загубени работни места.

„Защо да си създадем сами този проблем точно в тази сфера на глобалната икономика, в която сме световно известни", пита Блеър, добавяйки, че правителството е отхвърлило интересите на сектора на услугите.

Бившият премиер каза още, че ако Brexit продължи напред и бъде последван от правителство на лейбъристите, ръководено от Джеръми Корбин, тогава страната ще се изправи пред „наистина вредна и предизвикателна ситуация".

„Това е проблемът на политика с две големи партии: изглежда, че те мислят, че можеш да направиш Brexit и след това да се ангажираш с много социално законодателство, за да направиш капитализма по-справедлив и по-равен и т.н.", каза Блеър.

„Трябва да се събудят и да разберат, че ако направят от Brexit приоритет номер едно, това място няма да бъде привлекателно за инвеститорите".

Още подобни новини четете в Investor.bg.