Правителството спря процедурата за концесия на летището в Пловдив

Министърът на транспорта Росен Желязков предложи прекратяването на процедурата преди седмица

15:28 | 10 октомври 2018
Обновен: 15:31 | 10 октомври 2018
Сградата на Министерски съвет. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Сградата на Министерски съвет. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

По предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков правителството прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Процедурата е открита с решение на Министерски съвет от 30-ти декември 2016 г. с концесионер участникът в процедурата за предоставяне на концесия – Обединение (Консорциум) между „Хайнан” и „Пловдив Еърпорт Инвест”. Класираният на първо място участник е информирал за невъзможността да сключи концесионен договор, съобщава Investor.bg, позовавайки се на изявление от пресслежбата на кабинета. 

Новият министърът на транспорта Росен Желязков предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив миналата седмица. Мотивите за решението са, че процедурата следва да бъде съобразена и проведена в съответствие с новия Закон за концесиите, с който се въвеждат разпоредби на европейска директива за възлагане на договори за концесии. Настоящата процедура за възлагане на концесия на летище Пловдив беше открита и проведена по правилата на отменения Закон за концесиите, обясниха от транспортното министерство.

С днешното решение правителството посочва, че процедурата е открита и следва да приключи при условията на отменения Закон за концесиите.

Законът за концесиите (отм.) поставя в оперативната самостоятелност на концедента (Министерския съвет) да реши дали да предложи на класирания на второ място участник в процедурата да сключи концесионния договор. 

Налице е съществена разлика в офертите на участниците, класирани съответно на първо и второ място, посочва се в решението на кабинета – по размер на инвестициите, на концесионното плащане.

Новият Закон за концесиите е приет след приемане на решението на Министерския съвет за откриване на процедура за предоставяне на концесия на летище Пловдив. Икономически и правно оправдано е процедурата за предоставяне на концесия на летище Пловдив да бъде проведена при условията и по реда на новия Закон за концесиите.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.