Китай спира вноса на американски суров петрол

През юли китайските купувачи получиха близо 12 млн барела суров петрол от САЩ

13:00 | 6 октомври 2018
Обновен: 17:16 | 6 октомври 2018
Автор: Иван Николов
Вносът на американски суров петрол в Китай 2016-2018. Графика: Bloomberg
Вносът на американски суров петрол в Китай 2016-2018. Графика: Bloomberg

Въпреки че Пекин все още не е наложил санкции на САЩ, втората икономика в света спря покупки на американски суров петрол през август за пръв път от септември 2016, според американски официални данни, публикувани в петък и цитирани от Bloomberg.

През юли китайските купувачи получиха близо 12 млн барела суров петрол от САЩ.

Пекин, който купуваше от САЩ след като Вашингтон вдигна ограниченията за износ през декември 2015, смени позиции с Канада като най-голям вносител.

През юни Пекин заплаши да наложи 25% мито върху вноса на суров петрол в отговор на митата за 50 млрд долара на китайския внос в САЩ. Най-голямата китайска рафинерия Sinopec спря доставките си от САЩ, а след това ги поднови, след като бе изключена от списъка с митата.

Бъдещето на американските доставки на суров петрол за Китай остава несигурно, няма гаранция, че заплахите върху американския внос няма да се подновят отново с нарастване на търговските напрежения.

Американските производители на петрол, особено тези, които работят в Пермския басейн на Западен Тексас и Ню Мексико рискуват да усетят болката от нарастващото напрежение, защото все по-често търсят чуждестранни пазари, където да продават след насищане на местното търсене.