SoftBank инвестира още 500 млн. долара в компанията за споделени пътувания Grab

След предишното финансиране на SoftBank сингапурската фирма беше оценена на 11 млрд. долара

15:40 | 5 октомври 2018
Снимка: Paul Miller/Bloomberg
Снимка: Paul Miller/Bloomberg

Японската компания SoftBank Group Corp ще инвестира допълнителни 500 млн. долара в сингапурската компания за споделени пътувания Grab, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Grab вече е набрала общо финансиране за повече от 6 млрд. долара, в което водят SoftBank, Didi Chuxing и Toyota Motor Corp.

След последното финансиране преди няколко месеца най-голямата компания за споделено пътуване в Югоизточна Азия беше оценена на близо 11 млрд. долара. 

SoftBank първо купи дял от Grab през 2014 г. на стойност 250 млн. долара, като в последствие инвестира много повече. Подсилването на азиатската компания чрез ново финансиране подчертава доверието, което има японското дружество в агресивната ѝ експанзия, след като по-рано през годината тя успя да придобие бизнеса на Uber Technologies Inc в Китай.

Grab се стреми да се трансформира във водеща технологична компания, предлагаща на своите клиенти услуги като доставка на храна, трансфер на електронни пари, микрокредити и мобилни плащания.

„Grab влиза в много вертикали, за да стане доминиращ играч. И SoftBank вижда в нейно лице дългосрочен победител на огромния пазар“, съобщава източник, който отказа да бъде назован, тъй като предоставената информация все още не е обявена публично от двете компании.

Според въпросния източник SoftBank и Grab се намират в напреднал етап на преговори, за да финализират условията на последната инвестиция, като все още остава неясно кое звено на японското дружество извършва инвестицията.

Grab вероятно ще привлече стратегически и финансови компании за останалата част от финансирането, като се очаква това да е последното значим кръг преди първичното публично предлагане след няколко години.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.