Две трети от бизнес икономистите в САЩ очакват нова рецесия до 2020 г.

Търговското напрежение е основната заплаха за икономиката, сочи изследване на Националната асоциация на бизнес икономистите в САЩ

11:10 | 4 октомври 2018
Сградата на Търговското представителство в САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Сградата на Търговското представителство в САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Две трети от бизнес икономистите в САЩ очакват нова рецесия да започне до края на 2020 г., като в същото време мнозинството от тях също така посочват, че търговската политика представлява най-голям риск за икономическия растеж, съобщава Investor.bg, като се позовава на изследване на американската Национална асоциация на бизнес икономистите, цитирано от Bloomberg.

Според данните, събрани от 51 икономисти, 10% от тях са на мнение, че периодът на стагнация ще започне още през 2019 г. От тях 56% очакват това да стане до 2020 г., а 33% залагат на 2021 г.

В същото време 41% от анкетираните посочват, че най-големият риск за икономиката в момента представлява търговската политика, следвана с по 18% от високите лихвени проценти и евентуален по-значителен спад на фондовите пазари или волатилност.

Икономическият ръст, който през май стана вторият по продължение в историята, все още изглежда устойчив без наличието на големи предупредителни сигнали, като в същото време представителите на Фед повишиха прогнозата си за растеж за тази и следващата година.

Ако серията се запази, в средата на 2019 г. тя ще стане най-продължителната в историята на САЩ, базирайки се на данни от Националната служба за икономически изследвания, които се събират от 1850 г. насам.

Но въпреки притесненията си за търговията, икономистите са по-оптимистично настроени за икономиката през тази година. Следната им прогноза за коригиран спрямо инфлацията ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) достигна 2,9% от 2,8% в предходното проучване от юни. В същото време очакванията за 2019 г. остават на ниво от 2,7%.

Според 33% от респондентите най-голям потенциал за тласък на икономическото представяне има данъчната реформа, за 27% това са ръстовете на заплатите, а 10% посочват силния световен растеж.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.