Три нови изтребители и 1 втора употреба предлагат 3 държави

Политико-военна комисия ще направи избора

16:48 | 1 октомври 2018
Автор: Иван Николов
Отварянето на офертите за новия изтребител. МО, София, 1 октомври 2018. Снимка: Bulgaria ON AIR
Отварянето на офертите за новия изтребител. МО, София, 1 октомври 2018. Снимка: Bulgaria ON AIR

Три нови самолета и един стар се предлагат в отговор на българското предложение за оферти за нов изтребител. Това стана ясно в Министерството на отбраната, където бяха отворени офертите на 1 октомври 2018.

Три държави - САЩ, Швеция и Италия предлагат четири типа бойни самолети – нов F-16, нов F-18, нов Gripen и Eurofighter втора ръка.

Отпаднаха Израел и Португалия.

По реда на постъпване първата офера е на Boeing с F-18 Супер Хорнет, втората от Lockheed Martin за F-16, третата от Швеция – от Saab за Gripen и четвъртата от Италия за Eurofighter втора употреба Транш 1.

Не бяха дадени други подробности.

Предложенията ще се гледат и смесена група, съставена от военни и политици, назначени от премиера ще изберат новия изтребител в най-скоро време.

На 2 октомври шведската Saab даде пресконференция в столицата по повод търга за придобиване на изтребители за българските ВВС.

Във видеото:
Йоаким Уолин, директор Export International Affaira, FMV - откъс от пресконференцията и откъс от интервюто на Йонас Йелм старшивицепрезидент  и ръководител Saab Business Adra Aeronautics за Авиошоу по Bulgaria ON AIR.