Amazon е пазар с две лица

Маргрете Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията

18:49 | 27 септември 2018
Обновен: 18:49 | 27 септември 2018
Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер по време на интервю в Ню Йорк, САЩ, 20 април, 2015. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер по време на интервю в Ню Йорк, САЩ, 20 април, 2015. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер даде интервю пред главния редактор на Bloomberg Джон Микълтуейт и коментира темата "Технологиите като двигател на световния растеж" по време на Световния бизнес форум, организиран от Bloomberg в Ню Йорк на 26 септември 2018.

Вестагер коментира започнатото от ЕК разследване срещу Amazon

"Amazon е пазар с две лица", каза тя и определи функцията на гиганта като двойнствена.

Еврокомисарят коментира като "страхотно" това, че компанията е посредник на малките търговци и им предоставя възможност за онлайн търговия, но също така посочи, че като голям играч Amazon разполага с достъп до всички данни на малките търговци. Затова ЕК иска да разбере как се ползват тези данни.

Защото когато говорим за иновации конкуренцията е най-важният двигател на иновациите - да бъдете по-напред от своя конкурент.

Вестагер смята, че принципите на регулатора са правилните, защото касаят човешката природа.

Тъй като може да сте голяма компания и да сте успешни, но не бива да злоупотребявате със своята власт.

Тя даде пример с вече наложените две глоби срещу Google. "Много успешна и добре дошла в Европа, но впоследствие разкрихме, че компанията е злоупотребила със своята власт - за конкурентите да не са толкова иновативни, колкото би следвало, а за потребителите да не са способни да се ползват от предимствата на избора, иновациите и достъпните цени", посочи Вестагер.

Чуйте целия откъс от интервюто във видеото.