Насилието по политически причини в Русия се увеличава

През последните 4 години в страната са регистрирани 209 нападения над политически активисти и журналисти

10:40 | 21 септември 2018
Протест в Москва срещу забраната на Алексей Навални да се кандидатира за президент. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Протест в Москва срещу забраната на Алексей Навални да се кандидатира за президент. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Политическото насилие в Русия расте с всяка година, показва доклад на Международната правозащитна група "Агора". Най-често се случва да бият активисти, политици и журналисти в Москва, Санкт Петербург и в южния регион Кубан, съобщава Investor.bg, позовавайки се на "Ведомости".

По нейни данни от септември 2014 г. до септември 2018 г. във федерацията са регистрирани 209 нападения срещу граждански, политически и медийни дейци.

Насилието над активисти е станало вече норма в Русия. Атаките черпят легитимност от изявленията на някои политици и държавни служители, сочи документът, цитиран от БТА. В страната заплашват активистите с думи, с рисунки по колите и по вратите на жилищата, стрелят в прозорците им, палят техни автомобили и къщи.

Правоохранителните органи реагират различно - понякога изобщо не коментират или твърдят "в полицията няма никакви сигнали", друг път оперативно разкриват случаите.

Същевременно активистите, подложени на насилие, често стават и обвиняеми по административни или наказателни дела, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си.

В много от случаите нарастващото насилие представлява неадекватен отговор на протестната дейност на опозиционера Алексей Навални. "От 209 анализирани факта 80 са свързани с нападения срещу него самия или негови привърженици", заявява Дмитрий Колбасин, аналитик на "Агора".

"Протестът нараства (. . .) по-скоро качествено, радикализира се и се подмладява. Властта още не е избрала дали да реагира разумно или твърдо, самостоятелно или чрез паравоенни структури", коментира Николай Сванидзе от Съвета по правата на човека към президента Владимир Путин.

Засилва се външният натиск и натискът вътре в Русия - не само от страна на политическите активисти, но и на хора, недоволни примерно от вдигането на възрастта за пенсия, добавя експертът. 

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.