Китай разхлабва паричната политика

Тома Пулаек, ръководител мулти-активи за Азиатско-тихоокеанския регион в T. Rowe Price Hong Kong

20:27 | 20 септември 2018
Обновен: 20:40 | 20 септември 2018
Шанхай, Китай. 2 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg
Шанхай, Китай. 2 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Тома Пулаек, ръководител мулти-активи за Азиатско-тихоокеанския регион в T. Rowe Price Hong Kong, коментира паричната политика на Китай, последиците за юана и своята стратегия си за развиващите се пазари. Той разговаря с Юсеф Гамал Ел-Дин в предаването "Bloomberg Daybreak: Middle East".

Анализаторът прогнозира по-голямо разхлабване на паричната политика в Китай. "Твърдя, че това ще породи повече слабост в китайския юан, което също ще е от полза за китайската икономика", посочи той. По думите му китайските законодатели няма директно да опитат да обезценят валутата, а по-скоро ще има по-пазарно ориентирано обезценяване поради по-разхлабена парична политика.

Пулаек коментира, че областта, към която напоследък фирмата му повишава оценката, е дългът на развиващите се пазари. 

При нея оценките достигнаха извънредни равнища и особено на пазарите на Латинска Америка, както и Европа, Близкия Изток и Африка, които са по-високо компонентни при сектора на дълга, отколкото при акциите.

В областта на акциите на развиващите се пазари сме по-конструктивни настроени към Китай, допълни Пулаек.

Например, по отношение на извънредно високите оценки за някои технологични компании, поясни той, но коментира, че на фона на предстоящите търговски политики, както и силата на долара, "не можем да се върнем към силни и биче позиции там".

Целия коментар чуйте във видеото.