Според генералния секретар на ОПЕК търсенето на петрол е устойчиво

Интервю на Bloomberg с Мохамед Баркиндо, генерален секретар на ОПЕК

13:42 | 17 септември 2018
Обновен: 13:53 | 17 септември 2018
Фотограф: F. Carter Smith, Bloomberg
Фотограф: F. Carter Smith, Bloomberg

Търсенето е устойчиво въпреки някои трудности, коментира Мохамед Баркиндо, генерален секретар на ОПЕК. Той коментира, че няма друга реална алтернатива за групата и партньорите ѝ освен да продължат да работят заедно и след изтичане на сделката по добива в края на годината.

"Не е тайна, че като последица от спада виждаме най-острото свиване на инвестиции по цялата верига за доставки за две поредни години, всяка от които с над 25%. При стойности с натрупване говорим за отменени, отложени или замразени инвестиции над 1 трлн. долара", каза Баркиндо.

Търсенето само по себе си започва се изправя пред някои трудности в резултат на външни фактори, върху които имаме малък или никакъв контрол.

"Ще продължим да работим заедно с партньорите ни извън ОПЕК не само, за да се поддържаме баланс между търсенето и предлагането, но и за да правим така, че това уравнение да остане благоприятно не само за производителите, но също и за потребителите", посочи той.

Няма реална алтернатива на масата на преговори освен да институционализираме и да постигнем постоянно сътрудничеството между нас и партньорите ни извън ОПЕК. Светът се нуждае това и индустрията се нуждае от това, коментира Баркиндо.