САЩ не бързат да сключват търговска сделка с Китай

Президентът Тръмп смята, че е в интерес на Пекин да се стигне до споразумение

11:55 | 14 септември 2018
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/Pool via Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/Pool via Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон не е "под напрежение" за сключване на търговска сделка с Китай. Изявлението на Тръмп идва на фона на появилата се информация, че двете страни обсъждат да не се въвежда трети кръг мита, съобщава BBC.

“Не сме под натиск за сключването на сделка с Китай, а е точно обратното – Пекин е под напрежение, за да сключи сделка с нас“, написа Тръмп в профила си в социалната мрежа Twitter. “Нашите пазари се разрастват, а техните се свиват“, отбелязва американският президент.

САЩ започнаха търговска война срещу Китай, като е напълно вероятно в бъдеще целият износ на азиатската страна към САЩ да бъде облаган с мита. От началото на тази година Вашингтон е въвел мита върху китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, като Пекин винаги отвръща с реципрочни мерки.

Политиката на администрацията на Тръмп се отразява на системата за свободна търговия. Най-силен е ефектът върху компаниите в автомобилната индустрия, като митата оказват негативно въздействие и върху някои икономики.

Преди седмица президентът на САЩ обяви, че съвсем скоро може да въведат нови мита върху стоки на Китай за 200 млрд. долара, за да задействат и следващите върху продукти на стойност 267 млрд. долара. Това би означавало, че целият китайски износ към САЩ ще бъде облаган с мита.

„Администрацията на Тръмп счита митата като начин за противопоставяне на водещите позиции на Китай“, обяснява бившият търговски представител на САЩ Майкъл Форман. „Не смятам, че въвеждането на мита е разумен ход, защото това вреди на потребителите и компаниите, които се стремят да утвърдят глобални вериги за доставки“, твърди Форман.

Подробностите около търговските преговори между двете най-големи икономики в света са много малко. Икономическият съветник в Белия дом Лари Кудлоу смята, че перспективата за преговори е положително развитие.

Кудлоу коментира пред Fox Business News в сряда, че министърът на финансите в САЩ Стивън Мнучин „е отправил покана“. „Не мога да предоставя подробности, но моето мнение е, че преговорите са положителен знак“, добави той. Ден по-късно външното министерство в Китай обяви, че приема предложението на Вашингтон, като двете страни са в процес на обсъждане на потенциалните варианти.

Позицията на Белия дом е, че митата са в отговор на нечестните търговски практики на Китай. Тръмп се аргументира, че именно това е довело до търговския дефицит на САЩ спрямо Китай. Властите в Пекин обвиняват Вашингтон в инициирането на най-голямата търговска война в историята.