73 години по-късно - Япония не се отказва от анексираните от Русия 4 острова

От Токио са категорични, че ще се сключи мирен договор, след като се разреши териториалният спор

10:42 | 13 септември 2018
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе и президентът на Русия Владимир Путин на Източния икономически форум във Владивосток. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе и президентът на Русия Владимир Путин на Източния икономически форум във Владивосток. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Япония отхвърли изненадващото предложение на президента на Русия Владимир Путин към японския министър-председател Шиндзо Абе за сключване на мирен договор между двете страни до края на тази година, съобщава Bloomberg.

Двамата лидери преговарят за мирно споразумение, с което да разрешат териториалния спор за 4 острова. „Няма промяна в позицията на Япония, до мирен договор ще се стигне, след като разрешим териториалния спор за островите.“, отбелязва главният секретар на правителството в азиатската страна Йошихиде Суга.  

„Преговаряме от 70 години. Шиндзо искаше да сменим подхода“, заяви Путин пред присъстващите на Източния икономически форум във Владивосток в сряда. „Нека финализираме мирния договор – не сега, но преди края на тази година“, добави руският президент.

Абе не отговори на поканата на Путин, като това беше посрещнато с аплодисменти на форума. Министър-председателят на Япония встъпи в длъжност през 2012 г., като от тогава той се е срещал 22 пъти с Путин, за да се разреши спора за четирите острова, известни в Япония като Северните територии, а в Русия - под името Курилските острови. Поради това двете държави не са подписали мирен договор за прекратяване на Втората световната война - в продължение на вече над 70 години.

Путин призова за търпение при преговорите, когато двамата лидери се срещнаха в Кремъл през май, като това разочарова Абе, който беше амбициран да се стигне до сделка. Японският премиер е склонен да се стигне до споразумение заради нарастващата икономика на Китай и потенциалните военни заплахи в региона, докато руският държавен глава изглежда нетърпелив в търсенето на решение на диспута.

Съветският съюз анексира островите от Япония след края на Втората световна война, като впоследствие са изселени над 17 хил. японски жители. Официалната позиция на Япония е, че островите са част от изконните територии на страната и са окупирани незаконно. Русия е категорична, че островите, които имат големи зони за риболов, са нейни.