Тръмп и Ford спорят къде да се произвежда Focus Active

Ford планира да внася колите от Китай, но този план може и да не се реализира

18:30 | 11 септември 2018
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Доналд Тръмп и Ford влязоха в интересен спор за това къде да се сглобява компактният Focus Active, който ще остане последният представител на марката при леките коли на пазара в САЩ, пише Automedia.bg.  

Ford планира да внася колите от Китай, но този план може и да не се реализира, тъй като администрацията на Тръмп наложи мита от 25% на колите, идващи от Китай като част от набиращата скорост търговска война между двете страни. 

Тръмп коментира в Twitter, че във Ford са се отказали от вноса на Focus Active заради тарифите и допълни, че „това е само началото”, след което обясни, че сега „тази кола може да се сглобява в САЩ и Ford няма да плаща мито”. 

Производственият патос на президента обаче бе порязан от Майк Ливайн - мениджър Комуникации във Ford, отговарящ за моделите в Северна Америка. Той обясни, че за Ford няма икономическа логика да произвежда Focus Active в САЩ, тъй като компанията очаква по-малко от 50 000 продажби годишно в този конкурентен сегмент. 

Пазарът в САЩ все повече се насочва към SUV моделите за сметка на традиционните седани и хечбек моделите. А производството на Focus за местния пазар преди 2 години беше прехвърлено в Мексико, сега е ред на Китай. 

От гамата на леките коли в близко бъдеще Ford ще предлага на клиентите си само Mustang и може би Focus Active.

Още автомобилни новини може да прочетете в  Automedia.bg.