Качеството на здравеопазването в Сърбия се подобрява

Димитър Димитров, изпълнителен директор на Софарма Трейдинг, Бизнес среща, 10.09.2018

21:33 | 10 септември 2018
Обновен: 21:43 | 10 септември 2018
Изпълнителният директор на "Софарма Трейдинг" Димитър Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Изпълнителният директор на "Софарма Трейдинг" Димитър Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръстът на здравния пазар в Сърбия е доста сериозен, като това означава, че качеството на здравеопазването в страната се подобрява. Това каза Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Софарма Трейдинг", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Сърбия прави всичко възможно да синхронизира регулаторната си рамка с европейската. Поради това виждам голям потенциал на сръбския пазар. През 2015 г., когато влязохме на пазара на Сърбия, той се оценяваше на 620 млн. евро, миналата година достигна до 900 млн. евро, а през 2019 г. се очаква да мине 1 млрд. евро".

Здравният сегмент и пазарът на Сърбия е като в България преди 15 години. Всички тенденции, които се реализират, ние вече сме ги виждали, каза още Димитров.

"През 2015 г. трудно се намираха лекарства за онкология в страната. Тепърва модерните терапии навлизат в страната. Всеки един пациент, независимо от това къде живее, заслужава лечение, след като се осигурява. Процентът на здравно осигуряване в Сърбия е по-висок от този в България".

Той коментира, че не се притесняват от конкуренция от големи играчи в бранша. 

"В наш интерес е да имаме истинска конкуренция на пазара. Компанията не се притеснява от присъствието на големи мултинационални играчи, каквито има вече и на българския пазар. Чистата конкуренция е в полза на пациента, защото тя води до подобряването на услугите".

Целия разговор вижте във видеото.