Интересите на големите сили към Балканите се противопоставят

Проф. Антон Първанов, преподавател в Катедра Международни отношения в УНСС, В развитие, 10.09.2018

14:56 | 10 септември 2018
Обновен: 15:31 | 10 септември 2018
Преподавателят в Катедра "Международни отношения" в УНСС проф. Антон Първанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Преподавателят в Катедра "Международни отношения" в УНСС проф. Антон Първанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всичко, което се случва на Балканите, е под лупата на големите сили. Регионът е обект на специално внимание от Запада, но вече интересите на САЩ и Европейския съюз (ЕС) се разминават, въпреки че през последните години действаха координирано. Това каза проф. Антон Първанов, преподавател в Катедра "Международни отношения" в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Пролича си стремежът да се покаже хегемония в дадени региони. САЩ имат свои интереси, политики и мотиви за придвижване, активиране или замразяване на проблемите. От друга страна, за ЕС е много важно ситуацията на Балканите да се стабилизира".

Другият мощен фактор е Русия, като до момента страната не изразява позиция по отношение на териториалното разпределение между Сърбия и Косово, обясни Първанов. 

"Русия е готова да реагира активно и дори нападателно. Евентуална корекция на границите ще доведе до активна политика на един нов фактор, какъвто е Китай, тъй като в региона преминава „Пътят на коприната“.  

Посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Косово е знаково, тъй като то е първото подобно на високо равнище от много време, заяви преподавателят.

„Това посещение се различава, тъй като е след уговорка от Европейския съюз (ЕС) и има готовност от Албания за кооперация. Сърбия показва, че отделя твърде много ресурси, за да продължи преговорния процес“.

Той добави, че по този начин Белград демонстрира, че ще защитава интересите на сърбите в Северно Косово.

Целия разговор вижте във видео материала.