Северна Корея чества основаването си с парад без балистични ракети

Според експертите това е опит да не се нажежава атмосферата на фона на опитите за диалог със САЩ

14:07 | 9 септември 2018
Обновен: 15:37 | 9 септември 2018
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Военен парад по повод 70-ата годишнина от основаването на Северна Корея (КНДР) се състоя в столицата Пхенян, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. 

По оценки на агенция Йонхап в парада са участвали 10 000 военни от Корейската народна армия. Показани бяха и артилерийски системи, танкове и друга бойна техника, но не и междуконтинентални балистични ракети, нито балистични ракети с малък и среден обсег. В самата столица Пхенян не бяха забелязани плакати, възхваляващи значението на ядрените и ракетните разработки за КНДР, отбелязва японската агенция Киодо.

Според експертите това е опит да не се нажежава атмосферата на фона на опитите за диалог със САЩ. Демонстрацията на междуконтинентални балистични ракети на 8 февруари на парада по повод 70-ата годишнина от основаването на севернокорейската армия предизвика негативната реакция на Япония и западните страни.

Освен това лидерът на КНДР Ким Чен-ун днес не произнесе реч. Вместо него това направи председателят на парламента Ким Йон-нам, който наблегна на икономическите цели на режима, а не на ядрената му сила. Това показва, че новата стратегия на Ким Чен-ун е да сепостави ударение върху развитието на икономиката, отбелязва АП, като посочва, че икономиката беше важна част и от концерта, организиран в навечерието на годишнината за чужди дипломати и журналисти.

На парада присъстваха председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко и председателят на китайския парламент Ли Чжаншу, специален представител на президента Си Цзинпин. В края на парада Ким Чен-ун се ръкува с него.