Затоплянето на планетата ще опустоши реколтата

Ще се увеличат рояците гладни насекоми, които се хранят със зърно

09:00 | 9 септември 2018
Обновен: 10:06 | 9 септември 2018
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Затоплянето на планетата ще увеличи рояците гладни насекоми, които ще унищожат милиони тонове повече ориз, царевица и пшеница до   2050 г. Това ще се случи, дори ако светът изпълни амбициозните климатични цели за овладяване на въглеродните емисии, информира World Economic Forum.

При всяко увеличение на средните температури с 1 градус по Целзий насекомите ще изяждат допълнително 2,5% от произведеното по света зърно, установи проучване, публикувано в списание Science.

Това означава, че повишение на температурите с 2  градуса по Целзий на повърхността на Земята ще бъде последвано от глобална загуба на  213 млн. тона от тези основни култури – над отчитаните в момента 166 млн. това.

Регионите в умерения климатичен пояс в момента са по-студени спрямо необходимата оптимална температура за повечето насекоми. Но, ако температурите се увеличат, популацията им ще започне бързо да расте, казва съавторът в проучването Скот Мерил, изследовател в Университета на Върмонт. 

„Насекомите също така ще се нуждаят от повече храна, защото повишените температури ще ускорят техния метаболизъм. Едновременното действие на тези фактори не е добра новина за зърното“, отчита той.

Според изследователите затоплянето ще вдигне цените на храните, от което най-засегнати ще са бедните.

В глобален план един от девет души вече изпитва недостиг на храна, но в същото време броят на хората расте и ще достигне 9,8 млрд. към  2050 г., по прогноза на ООН.

Повече по темата прочетете в Investor.bg.