Митата върху китайски стоки ще засегнат много от продуктите на Apple

Apple е сред най-уязвимите американски компании, смятат експерти

13:08 | 8 септември 2018
Снимка: Free images
Снимка: Free images

Apple съобщи, че предложените американски мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара ще засегнат часовника, безжичните й слушалки и други продукти. За първи път компанията посочва конкретни нейни продукти, които може да пострадат от търговската битка, пише Wall Street Journal.

Предложените мита до 25% върху конкретни стоки, внасяни от Китай в САЩ, може да засегнат „широка гама от продукти на Apple“, съобщи компанията. Сред тях са компютърът Mac Mini, зареждащите устройства, адаптерите, специализирано производствено оборудване и други.

„Митата повишават разходите за американските ни операции, отклоняват ресурси и поставят Apple в неизгодно положение в сравнение с чуждестранните конкуренти“, казва се в доклада на компанията до американския търговски представител. „В по-широк план митата ще доведат до по-високи цени на американските потребителски стоки, по-нисък цялостен растеж на американската икономика и други нежелани икономически последици“, посочва се още в документа.

Apple е сред най-уязвимите американски компании на фона на растящото търговско напрежение, смятат експерти в областта на търговията. Компанията произвежда голяма част от продуктите си в Китай и ги изнася в САЩ, което ги превръща в потенциална мишена на митата. Компанията има и значителен бизнес в Китай, който китайските власти може да ударят в отговор на действията на САЩ в областта на търговията.
„Първите няколко серии от мита удариха снабдителните вериги наистина тежко“, казва Мери Ловли, икономист от Сиракузкия университет.

Продължението на статията прочетете в Investor.bg.