Аржентина закрива половината от министерствата си

До мерките се стигна след срива на аржентинското песо

17:10 | 4 септември 2018
Обновен: 17:31 | 4 септември 2018
Президентът на Аржентина Маурисио Макри. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg
Президентът на Аржентина Маурисио Макри. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Аржентина ще закрие половината от министерствата си и ще увеличи митата върху износа на стоки, за да се справи със срива на песото. Президентът на Аржентина Маурисио Макри обяви серията от твърди мерки в понеделник – ден преди срещата на правителството с Международния валутен фонд (МВФ), като Аржентина се стреми да задейства по-бързо спасителната програма, съобщава CNN.

"Трябва да ви помоля за търпение и разбиране, тъй като ситуацията е извънредна и ни е нужна вашата подкрепа", каза Макри в обръщение към големите износители на стоки в страната, които ще трябва да плащат по-високи мита.

Аржентинското песо загуби 50% от стойността си спрямо щатския долар, като това е поредният срив на валута в развиваща се страна. Сривът на аржентинското песо засили опасенията на инвеститорите, че държавата не е способна да изплати дълга си.

Преди седмица централната банка в Аржентина увеличи лихвите от 45% на 60% в опит да стабилизира песото. Близо 70% от дълга на страната е в чуждестранна валута, показват данни на кредитната агенция Moody’s. Понижената стойност на песото прави изключително трудна задачата на правителството да изплати дълга.

В понеделник Макри и финансовият министър Николас Духовне представиха плановете си за по-строг финансов контрол, които предвиждат увеличаване на приходите и свиване на разходите.

„Броят на министерствата в Аржентина ще бъде намален наполовина, за да да се ограничи бюджетният дефицит", заяви Макри. Той не уточни кои министерства ще бъдат затворени или слети. Днес финансовият министър ще се срещне с представители на Международния валутен фонд, за да се засили финансовата помощ.

Някои анализатори посочват, че действията на аржентинското правителство не оправдават очакванията. „Правителството все още не е уточнило как планира да изпълни някои от условията на МВФ“, каза икономистът във фирмата за финансови проучвания Capital Economics Едуард Глосоп. Той очаква МВФ да настоява за по-строги съкращения на бюджета.