Китай предлага мерки срещу евентуално свръхпроизводство на автомобили в страната

Вероятно е Пекин да въведе регулации за новите инвестиции в производствени мощности

12:21 | 4 септември 2018
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Някои автомобилни производители в Китай са обезпокоени от предложените от правителството ограничения за инвестиции в нови производствени мощности и начините, по които Пекин се опитва да ускори консолидацията на слабата автомобилна индустрия в страната чрез сливания и стратегическо сътрудничество.

Националната комисия на Китай за развитие и реформи (NDRC), в стремежа си да се справи с нарастващия излишък при производството на автомобили, иска да ограничи начините, по които производителите могат да инвестират в нови производствени мощности за производство на традиционни бензинови автомобили, както и за електрическите автомобили, става ясно от проекторегулации. 

За да могат да инвестират в изграждането на нови заводи, автомобилните производители ще трябва да разполагат с над средния за страната производствен капацитет и инвестиции в научноизследователски и развойни дейности, както и да поемат ангажимент за производство и износ на екологични автомобили.

Представители на автомобилната индустрия са силно обезпокоени от тази перспектива, споделяйки, че много малко от тях биха могли да изпълнят въпросните условия, ако предложената политика влезе в сила.

Вижте повече за мнението на производителите на Investor.bg.