Аткинсън: След евтиния петрол ни чака много рязък скок на цената

Investbook, 09.02.2016

22:35 | 9 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Нейл Аткинсън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Нейл Аткинсън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безпокойството на пазара напоследък е индикатор, че цената на петрола ще спада още повече, а запасите само на европейските държави са над 3 млн. барела. Това каза Нейл Аткинсън, ръководител "Петролна индустрия и пазари" в Международната енергийна агенция IEA в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му идеята иранският петрол да се търгува и в евро има по-скоро политически, отколкото търговски основания. 

"Запасите са огромни. Няма друга дума, с която да се опишат. Те се натрупват от известно време. и това се отразява на равновесието, на баланса между търсене и предлагане. Очакваме да има излишък в запасите през цялата 2016, а и в началото на 2017 година", каза Аткинсън.

"За страните от Организацията за икономическо сътрудничество в Европа, за които имаме данни, запасите са доста над 3 млн. барела, което е рекорд. Освен това има и запаси, които се държат от правителствата в САЩ, Европа и Япония. Така че запасите са на огромни нива".

На въпроса какъв ще бъде ефектът от връщането на Иран на пазара, Аткинсън отговори, че иранското правителство е било много оптимистично, но някои от другите анализатори са били доста по-скептични относно плановете за износ на Иран. Политикът заяви, че се налага да се изчака с анализите, ноко се окаже, че иранците могат да изнасят в горния край на диапазона, каквото се очаква от тях, ще видим как това ще се отрази на пазара".

"Не за пръв път Иран обсъжда продажбата на петрола си в евро. Това може да има политически фактор в него, но мисля че в интерес на Иран е да има максимална прозрачност и опростеност в търговските си отношения спрямо хората, които купуват този петрол. Търговията с ирански петрол в евро може би има повече политически, отколкото търговски основания".

"Не е наша работа, на Международната агенция, да съветва ОПЕК какви сделки да прави. Но като външен наблюдател мога да кажа, че е много малко вероятно, първо, ОПЕК да се споразумее за намаление на производството между самите нейни членове", каза енергийният експерт. "Второ, тези обещания трябва да бъдат спазени и реално въведени. След това тези мерки трябва да се разпространят и към други страни. Смятам, че вероятността това да се случи е много малка". 

"Да се прогнозират цените на петрола за дълги периоди напред е не само трудно, но и безполезно. Можем да говорим за две-три години напред. Има опасност след дългия спад, цените на петрола да се качат много бързо на много високи нива, заради липсата на инвестиции в добива на петрол". 

Чуйте целия коментар във видеото: