61% от българите одобряват оставките в кабинета

А почти 30 на сто са критичните мнения

15:00 | 3 септември 2018
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

61% одобрение за трите министерски оставки в кабинета Борисов 3, показва експресно национално представително проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено по поръчка на БНТ.

В петък с постовете си се разделиха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков по искане на премиера Бойко Борисов.

Оставките им са били поискани от министър-председателя заради пропуски в работа им, довели до жестоката катастрофа с автобуса, който се преобърна на пътя край Своге и отне живота на 17 души.

Данните от проучването на Алфа Рисърч сочат, че поемането на политическа отговорност от министрите се оценява преобладаващо позитивно от гражданите, но почти 30 на сто са критичните мнения.

Сред тях се открояват привържениците на двата основни политически опонента - ГЕРБ и БСП.

Първите са сдържани в оценките си, заради лоялността към своите министри, вторите - заради базисното си недоверие към цялото правителство.

По-сериозният проблем, който проучването очертава, е недостатъчността на акта "министерски оставки", когато системни дефекти засягат широки обществени групи. Проучването показва, че за гражданите проблемът не е само в липсата на "сцепление" в асфалта, а в липсата на "сцепление" между работата на институциите, която трагичният инцидент край Своге осветли.

Повече по темата прочетете в Dnes.bg.