Учениците трябва да са медийно грамотни и да мислят критично

Емануил Георгиев, експерт в Националния център за безопасен интернет, Бизнес старт, 03.09.2018

10:27 | 3 септември 2018
Обновен: 10:38 | 3 септември 2018
Експертът в Националния център за безопасен интернет Емануил Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Експертът в Националния център за безопасен интернет Емануил Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Учениците трябва да развиват качества като критично мислене, правилна оценка на информация и социални умения, тъй като това се търси от бизнеса и формира всеки гражданин на демократична страна. Toва каза Емануил Георгиев, експерт в Националния център за безопасен интернет, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"МОН планира да въведе „Медийна грамотност“. Предметът ще се изучава в часа на класа. Дигитално медийната грамотност трябва да се въведе мултидисциплинарно и да бъде застъпена във всички предмети. Това са определени умения и компетенции, които развиват критично мислене, способност за оценка на информация заради бума на фалшивите новини и социални умения".

Георгиев коментира, че е от значение учениците да усещат смисъл от прекараното време в училище.

"Най-важното е времето, което учениците прекарват в училище, да е пълноценно за тях. Трябва да има по-голяма гъвкавост и избираемост, като децата да имат право да си избират сами определени предмети".

Това би се случило, когато децата са по-ангажирани и изпълняват творчески задачи, с които развиват умения за разбиране, намиране и отсяване на информация, каза още той. 

Целия разговор вижте във видеото.