Еквадор обяви създаването на хуманитарен коридор за мигранти от Венецуела

Мнозинството венецуелци влизат в Еквадор от Колумбия, за да продължат пътя си след това в Перу, Боливия, Чили и Аржентина

12:45 | 25 август 2018
Снимка: Andre Coelho/Bloomberg
Снимка: Andre Coelho/Bloomberg

Властите на Еквадор обявиха създаването на хуманитарен коридор за венецуелски мигранти, за да могат те да стигнат до по-далечни държави от Латинска Америка. Това съобщи министърът на вътрешните работи Мауро Тосканини, предава БНР, цитирайки ТАСС. По думите му, в момента по хуманитарния коридор се движат 35 автобуса.

Мнозинството венецуелци влизат в Еквадор от Колумбия, за да продължат пътя си след това в Перу, Боливия, Чили и Аржентина. Автобусите превозват мигрантите от границата с Колумбия до границата с Перу. Дължината на коридора е 800 километра.

През последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза, съпроводена с хиперинфлация, девалвация на националната валута и недостиг на стоки от първа необходимост и на лекарства. По последни данни на ООН 2 милиона и 300 хиляди венецуелци са напуснали страната си, главно в посока Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия.