Какво липсва в плана за действие по пътя към ERM II?

На заседание на Министерски съвет тази седмица бе приет детайлен План за действие за присъединяване към Валутния механизъм II и към банковия съюз

12:30 | 25 август 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След като през юли Еврогрупата даде зелена светлина на България да започне своя път към еврозоната, тази седмица правителството започна да си пише домашното, пише в анализ на икономиста Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ), предава Investor.bg 

На заседанието на Министерски съвет в сряда бе приет детайлен План за действие за присъединяване към Валутния механизъм II и към банковия съюз. Паралелно с това на страницата на Министерството на финансите бяха качени и промени в Закона за БНБ, които също са в тази посока, макар и да нямат пряко отношение към банковия съюз и еврозоната[1].

Първото, което прави впечатление, е, че планът за действие всъщност детайлизира всяка от седемте точки в изпратеното официално писмо с ангажименти на българското правителството, изпратено преди споменатото заседание на Еврогрупата през юли и оповестено веднага след него. Срещу всяка точка стоят подточки с конкретни задачи, очаквани резултати, срокове и отговорни ведомства – така, както би следвало да изглежда един добър план за действие. 

Другото, което се набива на очи, е, че най-много конкретни задачи са разписани за небанковия надзор – около 1/3 от плана за действие са всъщност мерки за подобряване на надзора над небанковия финансов сектор, въпреки че този план за действие трябва да подготви страната за Европейския банков съюз и ERM II (а не, примерно, за някакъв имагинерен небанков съюз). Причината за това очевидно са притеснения на страни от еврозоната по отношение именно на този сегмент от финансовия сектор, включително практиките в него и надзора над него.

Кои са по-важните моменти в плана вижте в продължението на Investor.bg