Лиъм Фокс ще обяви Великобритания за лидер в износа за 21 век

Това се очаква да обяви британският министър на търговията

13:25 | 21 август 2018
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания може да стане лидер в износа на 21 век. Така поне смята британският министър на търговията Лиъм Фокс. Според BBC се очаква в своя реч по-късно той да заяви амбициите на правителството страната да се превърне в „свръхсила“ на века при износа на стоки и услуги след Brexit.

Британският министър на търговията ще каже, че възнамерява износът да нарасне от 30% до 35 % като дял от БВП на Великобритания.

През миналата година износът на стоки и услуги нарасна до рекордните 620 млрд. британски лири.

Федерацията на малкия бизнес (The Federation of Small Businesses) приветства желанието му, но предупреждава, че са необходими повече финансови стимули, като субсидии и „ваучери за износ“.

Майк Чери от федерацията твърди, че малките компании могат да използват ваучерите, за да инвестират в преводи, проучване на пазара и други услуги. Финансовото министерство има капацитета да подкрепи износа с 50 млрд. британски лири.

Експортът от Великобритания е рекордно висок, увеличен вследствие на по-ниската стойност на паунда и по-големият от очакваното глобален ръст.

Да, има несигурност около Brexit и, ако не бъде постигнато споразумение, икономическите ефекти могат да бъдат драматични и отрицателни.

Много компании докладват, че са препълнени с поръчки, след като търговските фирми намират множество клиенти.

Правителството признава, че Великобритания изнася под потенциала си. Около 400 хиляди фирми, които биха могли да предоставят стоки и услуги зад граница, нямат международно представителство.

В реч, разясняваща стратегията за износа на правителството, Лиъм Фокс ще каже, че Великобритания трябва да повиши целите си, след като напусне ЕС. Очаква се той да се обърне към представителите на бизнеса в Лондон като заяви, че британските фирми са „отлично поставени, за да се възползват от бързите промени в световната икономика“.

Ръководителят на Конфедерацията на британската индустрия Каролин Феърбеърн нарече стратегията “своевремен сигнал“, че правителството работи по подобряването на конкурентоспособността на Великобритания.

„Конфедерацията на британската индустрия подкрепя амбицията делът на износа да стане 35% от БВП, което ще изведе Великобритания пред много от нашите международни конкуренти“, каза тя.

„Изчислихме, че във всеки район от страната 10% от бизнесите не правят износ зад граница, а имат този капацитет. Очакваме с нетърпение да заработим с правителството, за да ги подкрепим и вдъхновим да се възползват от възможността“, добави Феърбеърн.