Защо хаосът на развиващите се пазари засегна златото

Коментар на Джеймс Пул, Bloomberg

15:43 | 20 август 2018
Обновен: 15:53 | 20 август 2018
Златни кюлчета в трезора на златната рафинерия Perth Mint, оперирана от Gold Corp., Пърт, Австралия, 9 август 2018. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Златни кюлчета в трезора на златната рафинерия Perth Mint, оперирана от Gold Corp., Пърт, Австралия, 9 август 2018. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

На фона на трусовете на развиващите се пазари златото отбелязва най-лошото си представяне за тази година. Цената на благородния метал отбеляза резки колебания при растящо търговско напрещение, увеличение на лихвите и засилващ се долар. Джеймс Пул, Bloomberg, коментира темата. 

При подобни геополитическо напрежение, притеснения за световна търговска война и непридвидимост на президента на САЩ в миналото хората биха се насочили към благородни метали като златото. Но вместо това хората се насочиха към долара и към деноминираните в долари активи, като например американските ДЦК, коментира той. 

Хеджфондовете и други спекулатори в Ню Йорк съкращават своите залози към златото, като имат най-мечи позиции към златото от 2006, а инвеститорите намаляват авоарите си от борсово търгувани фондове на златото. Според Пул бъдещето на златото в голяма степен зависи от посоката на долара.

Ако доларът отслабне е възможно да има ръстове при златото.

Пул е по-оптимистичен за златото в дългосрочен план, но в краткосрочен не прогнозира съществено поскъпване на благородния метал.