Положително начало на седмицата за европейските капиталови пазари

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 20.08.2018

13:33 | 20 август 2018
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските акции последваха тези от Aзия и също поскъпват, след като трейдърите продължават да се надяват, че търговската война ще отмине. По-късно през седмицата предстои заседание на централните банкери, което ще даде представа за пазарните перспективи. Доларът отбелязва леко поскъпване, а еврото слабо поевтинява. Акциите на миннодобивните компании поскъпват, заедно с тези на металите и това помага на Stoxx 600, но с понижени обеми. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие". 

"Около 3 часа и половина след началото на търговската сесия повечето пазари са на зелена територия, като германският Dax се търгува с ръст от 1%, а френският САС - с 0,6%. И те са два от най-добре представящите се индекси. Търговските обеми са около 30% по-ниски от средните за последните 100 дни в този час на деня".

Потс добави още, че доларът поскъпва след два дни на понижения. Китайският юан се покачва при сигнали, че Китай оказва подкрепа на валутата, докато се приготвя да възобнови търговските преговори със САЩ. Потс поясни, че еврото е поевтиняло за първи път от четири дни.

Повече за пазарите вижте във видео материала.