Добивната индустрия в България има ръст от близо 11%

Проф. Любен Тотев, зам.-председател на Българска минно-геоложка камара, Бизнес старт, 20.08.2018

09:56 | 20 август 2018
Проф. Любен Тотев, Българска минно-геоложка камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Любен Тотев, Българска минно-геоложка камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около 5% от БВП на страната ни се дължи на добивната индустрия. Голяма част от хората - близо 25 000, са пряко свързани с тази индустрия, 120 000 са непряко свързани, а свързаните с доставките на материали и други са около 800 000 работещи – всички те обслужват този сектор. Това коментира проф. Любен Тотев, зам.-председател на Българска минно-геоложка камара, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Това, което бе отчетено на нашето национално честване, е, че добивната индустрия има ръст от близо 11% за миналата година на годишна база. Смятам, че добивната индустрия в миналото, сега и за вбъдеще ще бъде гръбнакът на икономиката ни, защото без добиването на суровини, материали, въглища и други няма как да съществуваме“.

Професорът коментира, че навсякъде има липса на кадри, но в добивният сектор не липсват толкова много, защото заплатите са с 50% над средните за страната. Той поясни, че средната годишна заплата тук е около 19 000 лева и добави, че както в университетите с всички други специалности, така и при тях има недостиг на зрелостници, но пък браншът разполага с определен контингент кандидати, които идват от минните райони.

„От там идват хора, които знаят защото идват, мотивирани са и естествено резултатите от тяхното обучение са по-добри. Освен това в районите, в които е развит този сектор, почти няма безработица, хората са платежоспособни, селата са оправени. Качеството на живот в тези региони се подобрява – хората имат възможности“.

Професор Тотев каза още, че едно от големите мероприятия, които е провела Българската минна индустрия тази година във връзка с българското европредседателство, е Европейският минен бизнес форум, на който са се събрали много хора и то не само от Европа.

„Ако имаме таблица - България е доста над средата, основно по добив на метални руди. Този сектор е привлекателен за инвестиции, но за съжаление част от политиците и хората, които виждат само крайния резултат, не могат да осъзнаят колко много труд, квалификации и средства са необходими, за да се получават накрая кюлчета злато или тонове ламарина, както те си представят“.

Повече по темата вижте във видео материала.