САЩ се доближават до края на цикъла, смята Рупърт Уотсън

Коментар на Рупърт Уотсън, ръководител разпределяне на активи в Mercer

19:47 | 17 август 2018
Обновен: 19:56 | 17 август 2018
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Рупърт Уотсън, ръководител разпределяне на активи в Mercer, коментира пазарите в САЩ и инвестиционната му стратегия за месец септември.

По думите на икономиста през последните месеци търговското напрежение между САЩ и по-голяма част от останалия свят е основната тема за пазарите.

Изглежда обаче, че щатската икономика и акции поскъпват без да бъдат засегнати от търговските спорове. От Mercer очакват до 2019 американската безработица да намалее до или дори до под 3,5%. А предвид, че инфлацията е почти в целта си и вероятно ще се покачи леко над целта си, смятаме, че Фед ще продължи по своя план, прогнозира Уотсън. Според него и колегите му това би означавало, че на определен етап САЩ може да очакват период на по-слабо представяне. 

Предположението на Уотсън е, че икономика на САЩ ще прегрее в рамките на следващите около 18 месеца.

Това ще принуди Фед да увеличи лихвите над неутралното ниво до много по-високо от равнището, понастоящем включено в пазарната оценка. Това ще предизвика осезаемо забавяне към края на 2019 и началото на 2020, смята икономистът

Въпреки това тъй като банковата система на САЩ и световната банкова система са в сравнително добра форма, а другите части на света не се намират близо до края на своя цикъл, Уотсън очаква забавянето в САЩ да е "по-скоро лека рецесия", а корекцията при акциите да не бъде твърде сериозна.