Меркел опита да успокои кризата в Турция

Коментар на Антъни Кукка, Bloomberg

19:07 | 16 август 2018
Обновен: 19:17 | 17 август 2018
Снимка: Michele Tantussi/Bloomberg
Снимка: Michele Tantussi/Bloomberg

Ангела Меркел припомни на турския президент Реждеп Ердоган, че в лицето на своя най-голям икономически партньор има потенциален съюзник. Вчера лидерите уговориха среща по телефона между финансовите си министри. Това не е единствената помощ, която Ердоган получава. Катар обяви планове да инвестира 15 млрд. долара в Турция, предаде Bloomberg. Тони Чукка от Bloomberg News коментира темата. 

Един от най-големите проблеми, които се задават на заден план, е Сирия, коментира журналистът.

Тя е съседна на Турция страна и Турция има участие в гражданската война там и също така има много бежанци на турска територия.

Според Чукка ходът на германските власти е някакъв вид усилие за възстановяване на доверието с Турция.

Освен това ЕС, начело с Германия, вече обеща помощ за милиарди евро на Турция с цел ефективно да държи бежанците на своя територия. Журналистът обаче припомни и за напрежението в отношенията между Ердоган и Меркел.

Ако си спомняте Ердоган обвиняваше европейските държави, в това че не са позволявали на неговите официални лица да водят изборна кампания в Европа и други подобни неща.

Владимир Путин идва на посещение в Германия в събота, а той е ключовият играч в Сирия, смята Антъни Чукка. По думите му в случая наблюдаваме цялостно заплетено дипломатическо кълбо, а една от целите на Меркел без съмнение е да предотврати сближаване на Турция с Русия.