Меркел ще се срещне в събота с Путин в Берлин

Коментар на Розалинд Матийсън, Bloomberg

17:47 | 17 август 2018
Обновен: 18:00 | 17 август 2018
Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ангела Меркел ще се срещне с Владимир Путин идните събота и неделя в изненадващ ход, който според анализаторите показва как приятели и врагове на САЩ могат да променят посоката си. Ще се обсъждат Сирия, насилието в Източна Украйна, както и съвместния газопровод между двете страни. Срещата се случва преди САЩ да наложат нови санкции срещу Русия другата седмица, предава Bloomberg. Розалинд Матийсън, Bloomberg, коментира темата.

Интересното е за тази среща е, че това е първият път, в който Меркел кани Путин на нейна територия, коментира журналистът.

Тя обаче винаги е била една от най-големите критици на Путин и един от най-силните застъпници на запазване на санкциите срещу Русия заради Украйна.

Но отличителното е, че за първи път тя кани Путин на посещение, което отразява усещане за промени в останалите отношения между други страни.

Между САЩ и Германия съществуват различия по търговския въпрос, за Иран и също относно климатичните промени, което също вероятно има своето значение, коментира Матийсън.