Шведски ЕTN може да бъде котиран в долари

Рейчъл Еванс, Bloomberg

16:32 | 17 август 2018
Обновен: 16:33 | 17 август 2018
Снимка Bloomberg, фотограф Лука Макгрегър
Снимка Bloomberg, фотограф Лука Макгрегър

Днес в предаването на Bloomberg "What'd You Miss?" Рейчъл Еванс разказа за новата възможност за закупуване на дигиталната валута биткойн. 

Американските инвеститори могат да закупят шведски ETN (ETN exchange trade note - борсово търгувана банкнота) и да притежават по-лесно биткойн, въпреки че ETN-ът е технически листнат и регулиран в Швеция, съобщи Еванс.

Това в общи линии представлява американско листване или американска версия на шведския ЕTN, но е по-правилно да се каже F-share, което наподобява на американска депозитирана разписка, т.е. позволява на актив, листнат, регулиран и регистриран в чужбина да бъде котиран в американски долари на извънборсов пазар в Съединените американски щати, поясни Еванс.

"За инвеститорите това означава следното: ако искат да купуват през своя инвестиционен посредник в САЩ, ETN-ът че ще се появи по сметката им в щатски долари."

Дали новината е и стъпка напред към одобряването на биткойн ETF-и (ETF exchange trade fund - борсово търгуван фонд) от страна на SEC (Securities and Exchange Commission - Комисията по ценни книжа и фондови борси в САЩ), чуйте отговора на Рейчъл Еванс в следващото видео.