Митата на Ердоган няма да са болезнени за САЩ

Коментар на Мат Голд, бивш заместник-помощник търговски представител на САЩ

15:03 | 16 август 2018
Обновен: 15:20 | 16 август 2018
Снимка: Stringer/Bloomberg
Снимка: Stringer/Bloomberg

Мат Голд, бивш заместник-помощник търговски представител на САЩ, в момента преподавател по право във Fordham University, коментира конфликта между САЩ и Турция, както и търговския спор между САЩ и Китай.

Търговските потоци между САЩ и Турция възлизат на 21 млрд. долара.

Според Мат Голд бойкотът от страна на Ердоган спрямо електрониката на САЩ няма се е болезнен за щатската икономика. Тъкмо в обратната посока скорошният ход на президента Тръмп да увеличи двойно митата върху алуминия и стоманата от Турция определено нанесе удар върху Турция и предизвика допълнително обезценяване на турската лира, коментира икономистът. 

Мат Голд обаче смята, че много грешки на Тръмп в търговията в крайна сметка се оказват в полза за Владимир Путин. 

Путин би желал да подобри отношенията си с този ключов съюзник на САЩ в НАТО, каквато е Турция. И ако Турция започне да се обръща повече към Русия, със сигурност това би могло да навреди по различни начини на САЩ.

Всеки път, когато една държава се намира в уязвима позиция като Турция в момента, тя може да започне да предприема отчаяни мерки, което би могло да включи по-голямо сближаване с Китай, прогнозира Голд. Според него Тръмп отказва да осъзнае подобен аспект в действителната картина на глобалната сигурност.

По отношение на търговския спор с Китай икономистът определя като погрешно поведението на американския президент да налага реципрочни мерки извън процеса, установен от СТО.

"Чрез това той предизвика низходяща спирала и даде възможност за реципрочни мерки на Китай срещу нашите мерки", обоснова се Голд.

Целия коментар чуйте във видеото.